Voda získaná z přírodního zdroje, podzemního či povrchového, většinou obsahuje různé příměsi, které je nutné před distribucí do vodovodní sítě odstranit. Proto se surová voda nejprve odvádí na úpravnu vody, kde se upravuje mechanicky, chemicko-biologicky a chemicky tak, aby vyhovovala všem požadavkům na kvalitu pitné vody.
Na počátku procesu úpravy se do surové vody přimíchá koagulant, což je chemická látka, pomocí níž se vysráží nečistoty obsažené ve vodě do formy těžších vloček. Tyto vločky poté v usazovací nádrži, kterou voda pomalu protéká, klesají ke dnu, kde se odebírají ve formě kalu.
Voda z usazovacích nádrží následně odtéká na pískové filtry, kde se přefiltruje přes jemný písek a tím se zbaví veškerých zbylých drobných mechanických nečistot.
Na konci celého procesu se upravuje tvrdost vody a optimální stupen pH (kyselost ú zásaditost). Posledním stupněm úpravy je desinfekce vody, ke které se používá chlór, dále někdy ozonizace a moderním trendem je ultrafiltrace. Tím se zajistí, že se nezávadná pitná voda dostane až ke spotřebiteli.